Chateau Nauton, Sauternes 2023 - Dessertvin

299.00 kr.
customer-list-add

Chateau Nauton, Sauternes 2023 - Dessertvin

Chateau Nauton, Sauternes 2023 - Dessertvin

Vår utvärdering

Château Nauton Sauternes 2023 är en utsökt dessertvin från hjärtat av Bordeaux, skapat av druvor från 40-åriga vinrankor. Med en druvblandning av 90% Sémillon och 10% Sauvignon Blanc, erbjuder detta vin en perfekt balans av sötma och friskhet. Ett av de bästa köpen för söt Bordeaux.

Om produkten

Det är inte så lätt att hitta till Château Nauton. Ja, faktiskt är det omöjligt eftersom det inte finns något slott. Däremot handlar det om några få hektar med cirka 40 år gamla vinrankor som står i sand och gul grus runt ett gammalt vattentorn och vidare ner längs den lilla bäcken Ruisseau de Fargues, som skiljer vingårdarna från dem som tillhör det berömda Château Rieussec. Härligheterna förvärvades av Olivier och Caroline (Dufour) Fauthoux 2005, som är fjärde generationen på Château Lafon, som ligger som en enklav mitt i vingårdar som tillhör Château d’Yquem. Det är således inte helt fel att hävda att denna Sauternes är skapad av frukt skördad i Château Rieussecs bakgård och förvandlad till vin i självaste Château d’Yquems bakgård. När det är sagt, behöver man bara titta på prislappen för att förstå att vinet inte matchar de två berömdheterna, men mindre kan naturligtvis också duga, och detta är obestridligt - när det kommer till söt Bordeaux - ett av tidens bästa köp. Druvorna plockas selektivt i flera omgångar, men inte så sent och i så många omgångar som på Rieussec och d’Yquem. Det har familjen Dufour helt enkelt inte resurser till, och eftersom parcellerna är exponerade så att det sällan finns utsikt till stora mängder ädelröta, väljer Olivier Fauthoux oftast att skicka vidare skördearbetarna istället för att hålla dem kvar i flera extra veckor. Parcellerna är planterade med 90% Sémillon och 10% Sauvignon Blanc, och det slutar oftast också med att vara druvblandningen i den slutliga cuvéen. Druvorna vårdas, och alla stjälkar tas bort före pressningen, varefter musten i temperaturreglerat rostfritt stål förvandlas till ett vin, som därefter mognar 12 månader i övervägande använda barrique.

Serving tips

Anbefalinger