Distilleria F.lli Pisoni grundades 1852 och drivs idag av fjärde generationen: Giuliano, Francesco, Elio och Andrea Pisoni. Azienda Pisoni ligger i byn Pergolese, mitt i hjärtat av Valle dei Laghi i Trentino-Alto Adige – en idyllisk dal som kallas ”ljusets dal” och som klimatmässigt påverkas av både Gardasjön och Dolomiterna.
Höjden och klimatförhållandena ger mycket gynnsamma förutsättningar för druvodling, vilket resulterar i aromatiska druvor med en frisk och livlig fruktsyra.
För familjen Pisoni är destillation en konstart. Det finns inga skolor som lär ut hur man utför destillation på perfekt sätt – den kunskapen och expertisen kan endast förvärvas genom erfarenhet och mästarlära.
Familjen Pisoni har varit delaktig i utvecklingen av destillationsapparater och räknas idag som en av Italiens ledande kvalitetsproducenter av grappa.
För att framställa grappa krävs druvrester (krossrester från vinframställning), och därför har familjen även en lång tradition och ett välrenommerat rykte inom produktionen av mousserande vin. Druvorna till grappa kommer från den egna vinproduktionen, men skulle i princip kunna komma från vilken vinproduktion som helst.
Bakom vingården har familjen unika källare uthuggna i berget. I dessa skyddade källare lagras familjens Spumante i 30 månader på sin naturliga jäst innan den tappas på flaska. Pisoni var bland de första producenterna i Trento att tillverka Spumante enligt den traditionella ”Champagnemetoden”, och tack vare särskilt välplacerade vingårdar producerar de idag några av Italiens bästa Spumante Metodo Classico.