Här hittar du en tydlig överblick över de olika typer av whisky som produceras. Från de allra bästa Single Malt Whisky, till de masstillverkade Blended Whisky.
Här hittar du ett enormt utbud av de bästa whiskysorterna från hela världen! Utforska vårt breda sortiment och hitta din favoritwhisky till kampanjpris!
Vi har whisky för alla smaker – inklusive massor av skotsk whisky och amerikansk whiskey.
Whisky har sina rötter hos munkar och lärda som redan på 1100-talet destillerade jäst saft från groddat korn – det som blev till ”livets vatten”. Idag kommer majoriteten av all whisky från Skottland, men fantastiskt bra whisky produceras också i USA, Irland, Kanada, Australien, Japan – och Danmark.
Faktum är att Danmark har flera seriösa destillerier, som t.ex. Stauning Whisky och Thy Whisky, som levererar whisky i toppklass.
Det är inte en slump hur det stavas. Kommer det från USA eller Irland, stavas det whiskey. Kommer det däremot från andra länder – t.ex. Skottland, Japan eller Danmark – stavas det whisky.
Whisky tillverkas av jäst spannmål – valet av spannmål beror på vilken typ av whisky man vill göra. De vanligaste sorterna är korn, råg, vete eller majs.
Skotsk whisky måste ha minst 40 % alkohol och lagras minst tre år på ekfat. Den delas in i tre huvudtyper:
Single Malt Whisky – gjord på mältat korn från ett och samma destilleri, blandat från olika fat och åldrar.
Blended Whisky – en blandning av whisky från flera destillerier, ofta med både malt och annan spannmål som majs, råg eller vete.
Grain Whisky – tillverkad av olika spannmål men får inte bestå till 100 % av en sort. Ofta starkare i alkoholhalt och jämförbar med Bourbon.
Bourbon – får endast tillverkas i USA och ska innehålla minst 51 % majs. Den lagras på nya ekfat men har inga krav på minsta lagringstid.
Rye Whiskey – mestadels producerad i USA och baserad på råg, men görs även i mindre skala på andra håll i världen.
Precis som öl börjar whisky som en blandning av spannmål och vatten. Efter mäskning och jäsning destilleras vätskan, som därefter lagras på ekfat. Innan buteljering späds den ner till runt 40 % alkohol.
Whisky kan smaka väldigt olika beroende på ursprung och tillverkning. Smakprofilen kan vara allt från söt och lätt till rökig och intensiv.
Blended whisky är enkel, lättdrucken och ofta prisvärd – perfekt med is.
Bourbon har en stark och intensiv smak som sitter kvar i munnen, lite som tequila.
Islay whisky är känd för sin tydliga rökighet och sälta med toner av torv.
En god whisky har en inbjudande doft och varierar i färg från gyllene till mörk bärnsten – ju mörkare, desto mer lagring och komplexitet. Lagring på ekfat förhöjer smaken markant.
Whisky passar både till fest, middagar och som avkoppling efter en lång dag. Extra populärt är det under vinterhalvåret, där en värmande dram gör underverk.
Oöppnad whisky håller i många år, eftersom den höga alkoholhalten förhindrar att den blir dålig. En öppnad flaska håller sig 1–2 år, så länge den är ordentligt tillsluten – oavsett om det är kork eller skruvkapsyl.
För att njuta fullt ut ska whisky förvaras mörkt och i rumstemperatur. Undvik direkt solljus, eftersom daglig uppvärmning försämrar kvaliteten.
Whisky kan drickas rent, med is, avkylt, rumstempererat – eller i cocktails som en klassisk whisky sour.
Ska du dricka en riktigt fin whisky, t.ex. från Macallan, bör du njuta den neat – alltså rent och rumstempererat, utan is. Här kan ett par droppar vatten lyfta fram de finaste aromerna.
Har du däremot en enklare whisky i glaset? Då är det helt okej att köra "on the rocks" eller blanda en whisky sour.
De bästa whiskysorterna har lagrats länge på ekfat – då hinner whiskyn ta upp alla nyanser från träet. Du går aldrig fel med en klassiker som t.ex. Glenfarclas.
Då är det dags att utforska vårt enorma sortiment och hitta din nästa favoritwhisky hos oss!