Chateau Terrefort, Premieres Cotes de Bordeaux 2023

149.00 kr.
customer-list-add

Chateau Terrefort, Premieres Cotes de Bordeaux 2023

Chateau Terrefort, Premieres Cotes de Bordeaux 2023

Vår utvärdering

Klassiskt kvalitetsdessertvin med tydliga referenser till Sauternes, från Garonneflodens högra strand, där druvorna skördas med stor precision från sluttningar med optimal solexponering och väldränerad kalkstens- och lerjord. Druvorna handplockas genom flera plockningar (försök i rad) för att säkerställa maximal kvalitet, där endast de absolut bästa druvorna används.

I glaset framstår vinet med en djup, gyllene färg och lätt bärnstensfärgade nyanser. Doften är rik och koncentrerad med lager på lager av torkade aprikoser, persikomarmelad, honung, kanderad citrus, brioche och en diskret touch av bivax och örter. Smaken är fyllig och rundad med en elegant viskositet, där restsocker och frisk syra spelar perfekt tillsammans. Imponerande kvalitet för priset!

Om produkten

Château Terrefort Premières Côtes de Bordeaux är ett klassiskt moelleux-vin från Garonneflodens högra strand, där druvorna skördas med stor precision från sluttningar med optimal solexponering och väldränerade kalkstens- och lerjordar. Detta dessertvin är gjort på huvudsakligen Sémillon, med en liten mängd Sauvignon Blanc och i vissa årgångar även en touch av Muscadelle, beroende på årgångens karaktär.

Druvorna handplockas genom flera plockningar (försök i rad) för att säkerställa att endast druvor som drabbats av Botrytis cinerea – även känd som ädelröta – ingår i vinifieringen. Denna svamp angriper druvskalen och koncentrerar socker, syra och aromer i frukten, vilket ger vinet dess karakteristiska sötma och komplexitet.

Vinifieringen sker vid låga temperaturer för att bevara de aromatiska komponenterna. Jäsningen avbryts naturligt när den önskade restsockernivån uppnås – vanligtvis mellan 100-130 g/l – vilket lämnar vinet med en balanserad sötma och en alkoholprocent på cirka 13-13,5 %. Château Terrefort lagras traditionellt i rostfria ståltankar eller neutrala fat under en kortare period för att bevara vinets fräschör och fruktighet.

I glaset framstår vinet med en djup, gyllene färg och lätt bärnstensfärgade nyanser, som intensifieras med åldern. Doften är rik och koncentrerad med lager på lager av torkade aprikoser, persikomarmelad, honung, kanderad citrus, brioche och en diskret touch av bivax och örter. Smaken är fyllig och rundad med en elegant viskositet, där restsocker och frisk syra spelar perfekt tillsammans. Avslutningen är lång och nyanserad med toner av apelsinblomma, lätt oxidativt djup och blommiga undertoner.

Serving tips

Anbefalinger