Decemberboxen 2022

781.25 kr.

Decemberboxen 2022

Decemberboxen 2022

Om produkten

Denna vinlÄda bjuder pÄ naturvin frÄn Frankrike och Spanien. En funky och livlig cuvée,  ett orangevin baserat pÄ 100% Semillon frÄn Bordeaux och slutligen ett medium funky rödvin som Àr gjort pÄ Cabernet Sauvignon och en liten hint av Cabernet Franc. 

Sifer Wines – Casi ’21

Vi börjar i Spanien och landar i Tarragona-omrÄdet. Som mÄnga vet Àr Spanien ett otroligt mÄngsidigt och varmt vinland som ofta producerar solmogna och karaktÀrsfulla viner. BÄde pÄ den vita och den röda fronten. Tarragona Àr inget undantag nÀr det kommer till vÀrmen. Sifer Wines lyckas dock skörda nÄgot tidigare sÄ att druvorna fortfarande behÄller en rik och nÀrvarande syra.

Casi ’21 Ă€r en helt ny cuvĂ©e frĂ„n Sifer Wines och Ă€r ett projekt som sköts av vingĂ„rdens unga medarbetare som lĂ€nge haft en filosofi om att producera just ett sĂ„dant vin. Casi ’21 Ă€r baserad pĂ„ Xarel-lo, Grenache Blanc och lite Macabeo. Tre druvor som alla Ă€r extremt kĂ€nda för omrĂ„det. Vinet Ă€r relativt funky och livligt. Dels för att det inte Ă€r filtrerat men ocksĂ„ pĂ„ grund av den hudmaceration som finns pĂ„ vinerna. 

Som sÄ ofta nÀr du dricker vitt vin/orangevin frÄn Spanien hittar du en distinkt och fruktig ton, vilket bestÀmt ocksÄ visar sig i detta vin. Du kommer att ana tropiska frukter, gula stenfrukter och en nÀstan persikoliknande arom i vinet som i slutÀndan tyngs ner av en grön och bitter syra. Den perfekta kombinationen om du frÄgar oss!

Vinet vinner ingenting pÄ att luftas före servering. Servera gÀrna vinet direkt frÄn kylskÄpet. Det kan knappast bli för kallt, enligt oss.

Casi ’21 Ă€r ett “lĂ€tt fylligt” orangevin. AlltsĂ„ ett vitt vin med vĂ€ldigt lite skinnkontakt. Det ökar komplexiteten och intensiteten nĂ„got, vilket gör att vinet absolut gĂ„r att servera till lite mat. FĂ„gel och ljust kött kommer framförallt komplimenteras fint av detta vin.

PRELVM - Raposa Naranja 2021

Vi befinner oss i staden Badajoz, som Àr en del av Extremadura-regionen i vÀstra Spanien. HÀr har vi hittat ett utmanande, spÀnnande och funky orangevin som Àr baserat pÄ 100% Macabeo!

Som med sÄ mÄnga andra vinregioner i Spanien rÄder hÀr en enorm hetta som samtidigt bidrar till en enorm mognad av druvorna. Macabeo, skalmaceration och Amphora lerkrukor Àr receptet pÄ ett djupt, kryddigt och nÀstan starkt orangevin. Amphora lerkrukorna bidrar till en enorm intensitet. Det finns tydliga toner av oxiderade stenfrukter, mogna aprikoser och varma kryddor.

HÀr har vi definitivt att göra med ett orangevin som kan utmana den vanliga vindrickaren! Det finns en helt annan sorts kraft Àn vad man brukar vara van vid med orangevin.

Vinet hÀr kan snÀllt  tÄla en bra omgÄng med luft! HÀll gÀrna upp den i en karaff och svÀng runt den en tur. Det skadar absolut inte!

Ta vinet direkt frÄn kylskÄpet och lÄt det stÄ och stiga nÄgra grader innan servering. Det skulle vara optimalt att servera detta vin vid 8-10 grader.

Mat i kombination
NÀr du gör orangevin pÄ Amphora fÄr du ofta ett otroligt distinkt, kryddigt och intensivt orangevin, vilket ocksÄ Àr fallet hÀr! SÄ det Àr helt klart ett matvin. Ett perfektorangevin för rökt, torkat och
saltat kött!

Domaine Du Vivier – Calin Coquin

Vi stannar kvar i Frankrike men vi rör oss frÄn norr till Touraine omrÄdet i den sydvÀstra delen av Loire. Touraine Àr ett fantastiskt omrÄde i Loire, med nÄgra fantastiska förutsÀttningar för att producera goda och djupa viner. Detta pÄ grund av den lite mjukare och mer leriga jorden som omrÄdet har. Det Àr otroligt spÀnnande att smaka naturvin frÄn Touraine-omrÄdet, som mest Àr kÀnt för att vara ett mycket klassiskt rotat omrÄde i Loire.

Calin Coquin ett medium funky rödvin som Àr gjort pÄ Cabernet Sauvignon och en liten hint av Cabernet Franc. TvÄ druvor som Àr klassiska för omrÄdet. I Touraine-omrÄdet i Loire Àr det vanligt att arbeta med röda viner som har lite mer botten och djup. Detta görs ofta med Cabernet Franc, CÎt, Cabernet Sauvignon och Gamay som alla Àr extremt bÀrdrivna viner med en touch av vÄt skogsbotten i deras karaktÀrsdrag. Du kommer dÀrför att mÀrka en hel del mörka och mogna bÀr, tillsammans med en lÀtt fuktig skogsbotten. 

Ett vin med denna vikt och djup tĂ„l med fördel lite luft innan servering. Öppna vinet cirka 30 minuter innan servering. Vinet behöver inte dekanteras utan kan helt enkelt lĂ€mnas utan kork. Vinet ska helst serveras i cirka 10-12 grader. Vi föresprĂ„kar att rött vin Ă€ven ska serveras kylt. Det frĂ€mjar frukten och saftigheten.

Christine Louet Àr en sann mÀstare pÄ att göra rustika, mörka och kraftfulla viner som fortfarande har en fin saftighet. Vinet hÀr kan lÀtt vara ett bud pÄ Ärets julvin, om du frÄgar oss!

Facts

Indhold