Här kan du utforska och hitta din nästa favorit rött vin, sortimentet är noggrant utvalt och innehåller rött viner från hela världen och alla druv- och vintyper. Du kan garanterat hitta en rött vin som passar din smak och i din prisklass. Vi förstår vikten av att kunna lita på kvaliteten av din vin, och därför har vi en kvalitetsgaranti på alla viner i vårt sortiment. Det innebär att vi bara säljer viner som vår sommelier har godkänt.
Rött vin är den mest sålda vintypen, och det är förståeligt. Om man tittar på den totala vinproduktionen är utbudet överväldigande, och det kommer ständigt nya varianter. Det innebär också att du kan hitta ett vin som passar perfekt till just den maträtt du ska servera, eller till din alldeles egna unika smak. Det behöver inte vara svårt, och vi hjälper dig gärna online eller i en av våra butiker.
En av anledningarna till rött vins popularitet är dess mångsidighet. Det finns varianter som är bäst för sig själva, alltså där du bara njuter av vinet som det är - serverat i rätt glas, väl luftat och med den perfekta temperaturen. Då får du en vinupplevelse som är helt i särklass, och det finns andra varianter som bäst kommer till sin rätt om de kombineras med en maträtt. Du hittar rött vin som är väldigt kraftiga i smaken, och andra som är mycket balanserade och mer anonyma - kort sagt, något för varje smak. Rött vin har med andra ord ett brett spektrum av smakprofiler och stilar, från torra och kraftfulla till fruktiga och milda. Detta gör det möjligt för rödvin att ackompanjera olika maträtter och stämningar och därmed vara ett mångsidigt vin.
Vi kan bara uppmuntra dig att prova dig fram och vara nyfiken. Vi har både smakprofiler för att hjälpa dig navigera samt de mer traditionella sätten att titta på länder, områden eller druvor.
Det finns många stora vinupplevelser framför dig om du är villig att prova något nytt, men också om du bara vet vad du föredrar.
En sista uppmaning är att investera i bra vinglas. Ett bra vinglas kan säkerställa en smakupplevelse som blir ännu bättre, och kom ihåg de enkla tipsen om att först temperera och lufta vinet. Ett bra vinglas håller länge och ger dig därmed många fina vinupplevelser framöver.
Om du vill veta mer har vi samlat en rad relevanta frågor om rödvin som vi här ger svar på.
Rött vin är gjort på blå druvor som först skördas och avstjälkas. Därefter pressas de till must, där de blå druvorna ger färg åt druvsaften. Sedan ska druvmusten först genomgå en vanlig jäsningsprocess, och sedan en malolaktisk jäsning. Därefter har du i princip ett drickbart rödvin, som sedan kan lagras ytterligare för att ge ännu mer smak.
Det finns dock stora skillnader i tillvägagångssättet beroende på typen och vinproducenten. Speciellt om det ska tillverkas ekologiskt rött vin eller alkoholfritt rött vin.
Rött vins druvan är en blå druvsort. Det finns otaliga rött vins druvor världen över. Bland annat kan vi nämna druvor som används i italienskt rött vin: Nebbiolo, Barbera, Sangiovese och Primitivo. I franskt rödvin har vi Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Merlot. Tempranillo är huvuddruvan i Spanien, som förekommer i mycket spanskt rödvin från Ribera del Duero och Rioja, detta gäller både för dyrt rödvin och billigt rött vin.
Ett vanligt oöppnat vardags rött vin kan normalt hålla sig i upp till 5 år, oavsett kork eller skruvkork. Om flaskan är öppnad, spelar det ingen roll om det är ett dyrt rött vin eller billigt rött vin, då kan det hålla sig i 2-3 dagar.
Hur länge ett oöppnat rött vin kan hålla sig kan dock variera mycket beroende på rött vinx kvalitet och hur det har förvarats. Om du har ett gott vin och förvarar det korrekt, kan det ligga och mogna över 10-15 år.
Det ska förvaras mörkt och svalt. Låt ditt rött vin stå på en lugn plats i skuggan, där det inte blir skakat eller flyttat ofta. Temperatursvängningar är nämligen inte bra för vinet. Ska rödvinet förvaras under längre tid, låt det ligga ner för att undvika att korken torkar ut.
För förvaring är temperaturer mellan 10-13 grader bäst. Om ditt vin ligger i lådor eller trälådor, låt dem gärna vara kvar där, för då behåller du lättare rätt temperatur på ditt rött vin.
Servera ditt rött vin vid temperaturer mellan 12-16 grader. Ju mer kraftfullt och komplext det är, desto högre bör rött vins temperatur vara, eftersom kyla dämpar smaken.
Det varierar naturligtvis från vin till vin. Om du har ett kraftigt och tungt bra rött vin, som till exempel årgångsviner, bör de helst serveras vid 16-18 grader. De lättare vinerna bör serveras vid 13-15 grader.
Men prova dig fram! Om ditt vin har en temperatur som passar dig, är du också säker på att smaka det bästa rött vinet.
Ska du ha rött vin till maten, är innehållet av syra och tannin avgörande, eftersom balansen mellan karaktären på ditt vin och maträtt helst ska vara enhetlig. Det fungerar också väldigt bra att använda ett vin från samma ursprungsland som den rätt du ska servera. Till exempel spanskt vin till tapas. Om du serverar en lätt rätt, kan du välja ett lätt rött vin, och om du serverar en kryddig/fyllig rätt, kan du välja en fyllig/kraftig variant.
Här rekommenderar vi rött viner från Kalifornien, Australien, Rhone, Medoc, Italien, Argentina och Spanien, eftersom dessa viner typiskt har den nödvändiga kraften och styrkan. Hitta våra förslag på vin till nötkött här.
Om du har grillat eller rökt kött, fungerar Amarone rött vin väldigt bra.
Det beror naturligtvis på hur stora glas du har och hur mycket du häller i. Normalt säger man att det är 6 glas i en flaska.
Rött vin uppför sig smakmässigt väldigt olika beroende på vilket glas det serveras i. Därför finns det många glas som använder beteckningarna Bordeaux eller Bourgogne på namnet för vinglaset.
Det viktigaste med om rött vin är bra är att det glider lätt ner när det dricks. Det är inte alltid viktigt om du har ett billigt rött vin eller dyrt rött vin, men det väsentliga är att dricka rött vinet på rätt sätt, vid rätt temperatur (vanligtvis inte för varmt) och till rätt mat.
Oavsett vad du söker, kan du med garanti hitta bra rött vinpå erbjudande hos oss, så att du får det bästa till priset.