Om produkten
När bröderna Rivetti köpte 65 hektar år 2001, och en något förfallen vingård i de obemärkta kullarna mellan Pisa och Volterra, var det många som skakade på huvudet. Var det verkligen allt det kunde bli, nu när den framgångsrika familjen från Piemonte var på väg att göra sig ett namn i Toscana?
Giorgio Rivettis korta svar var ett "ja", och när de första vinerna kom ut på marknaden stod det klart att Giorgio Rivetti inte bara hade kommit till Toscana för att visa "etablissemanget" att de bara behövde de 2 klassiska druvorna Sangiovese och Colorino för att glänsa. Han ville också visa att Sangiovese-druvan kunde leverera utmärkt frukt även utanför Chianti Classico, Montepulciano och Montalcino.
År 2007 stod en ny vingård, diskret anlagd i en sydostsluttning, redo att ta emot sin första skörd, och sedan dess har Mirko Bessi, som utsetts till biträdande vinmakare och administratör, inte ångrat sig. Tvärtom har han år 2025, i samband med sitt 20-årsjubileum, hyllats som en av drivkrafterna bakom Casanova della Spinettas äventyrliga uppgång från ingenting till en position som en av fyrtornen inte bara på Pisas bakgård, utan i hela Toscana.
Här är ett helt nytt vin som lägger till ytterligare ett kapitel i historien om Spinetta i Toscana. Ett vin skapat av frukten från flera östervända tomter på totalt 3 hektar. med unga Sangiovese-vinstockar uppe bakom den etruskiska byn Terricciola, som bröderna Rivetti förvärvade 2020.
Skörden sker manuellt och frukten sköts om innan den transporteras de 3 km. upp till vingården i plastlådor. Här utförs ytterligare en sortering innan stjälkarna avlägsnas inför den temperaturkontrollerade jäsningen i rostfria så kallade rotojäsare. Vinet lagras i 12 månader på franska engångsfat och sedan blandas den slutliga cuvéen. Sedan ytterligare 2 månaders lagring i stål innan buteljering och slutligen ytterligare 6 månader på flaska innan släpp.