Om produkten
Efter strikt urval jäses och macereras musten från de utvalda druvorna i 15 dagar. Därefter hälls 70 % av vinet på nya 225-litersfat och resterande 30 % på stora 2000-litersfat, där det har njutit av sig i cirka 30 månader, tills det har rundat kanterna och byggt upp lämplig mognad och komplexitet i tillräcklig grad för att buteljeras.
Resultatet är en fantastisk bukett med rosenbuske, körsbär, tobak, tjära, torkade örter och rostat kaffe. På tungan framstår vinet som en intensiv essens av Nebbiolo med fin syra och ungdomliga, robusta tanniner, som från 2018 har börjat mjukna och visa större drickbarhet. Under optimala förhållanden kan vinet lagras i upp till 25 år från skörd. En flaska från 1990 som smakades 20 år senare visade vackra toner av skogsmark, svamp och tryffel i kombination med den renaste röda frukten, och med sitt stora djup, kraftfulla intensitet och distinkta tanniner vittnar 'Il Bricco' också om en stor lagringspotential.
Vi rekommenderar att avnjuta det till pastarätter med tryffel, nötkött av högsta kvalitet eller grillad porchetta - den italienska rullade fläsksteken med salvia, timjan och andra läckra italienska örter inuti.
Vinet är fortfarande ungt enligt Piemontesiska mått mätt och kan bredas ut för att luftas i en karaff i några timmar innan servering. Annars klarar det - som angivits ovan - lätt 20 år i källaren. Och även 10 år mer än så!
97 poäng - James Suckling (årgång 2020)
"En solid och kraftfull Barbaresco med fantastiskt djup av frukt och lager av tanniner. Fyllig och så djup och fokuserad, med stor längd och struktur. Bark, bär, mineral och djup terroir och gravitas. Prova efter 2027."
