Pio Cesare, Barolo Mosconi 2021

1,799.00 kr.
customer-list-add

Pio Cesare, Barolo Mosconi 2021

P O I N T
96
Wine Spectator

Pio Cesare, Barolo Mosconi 2021

Vår utvärdering

Ett kraftfält av komplexitet i denna Barolo från en enda vingård! Vinstockar som går tillbaka till 1940- och 1960-talen. Mosconi Pio Cesares är Pios bäst recenserade vin från en enda vingård!

Om produkten

År 2014 köpte Pio Cesare 10 hektar från Mosconi-fältet, vilket ursprungligen var tänkt att spela en stödjande roll i deras vanliga Barolo. Men när vingårdens mångårige vinmakare, den nyligen avlidne Pio Boffa, smakade på fatproverna ändrade han sig snabbt.

Idag är Mosconi Pio Cesares bäst recenserade vin från en vingård!

Mosconi tillverkas i stort sett enligt samma recept som det andra vingården, Ornato: Frukten sorteras mycket rigoröst både på fältet och i vingården, och sedan jäses frukten vid relativt höga temperaturer för att ge den den nödvändiga kraften och grymheten för att klara de 30 månadernas lagring (varav cirka 18 i franska fat). På så sätt undviker vinet att förlora sig bakom de nyförvärvade komplexa fattonerna, som istället ger stöd utan att stjäla fokus.

Ett kraftfält av komplexitet och spänning frigörs således med en exemplariskt välpolerad fasad i det färdiga vinet, som är mörkt och definierat i sin mångfacetterade frukt och dessutom fullpackat med tjära, rosenblad, mynta, örter, grönt te, färsk piptobak och anis. På tungan smälter elegans och råstyrka samman till ett silkeslent mjukt hölje, och tar därmed över toppen av den fasta tanninstrukturen och ringer vidare med hög intensitet. I eftersmaken behåller alla element sina respektive platser, vilket kanske låter lite mindre om vi skulle våga jämföra lite med Ornato. I gengäld verkar Mosconis eftersmak om möjligt längre, bredare och lite renare.

Med andra ord är detta Barolo i sin mest exemplariska form och därför ett vin som förtjänar bästa möjliga sällskap på tallriken. Det kan vara med vildfågel eller hjort såväl som med bräserat nötkött med rotfrukter eller en smakrik risotto med svamp. Servera det nu eller ännu hellre 7, 10 eller 20 år efter skördeåret.
Om det avnjuts tidigare rekommenderar vi att du häller det i en karaff en timme före servering vid 15-17 grader.

99 poäng - James Suckling, januari 2024 (år 2020)

"Förtrollande aromer av blommor som viol och citronblomma, med hallon och tranbär. Fyllig men ändå fokuserad och inramad med en struktur som bygger upp i gommen och växer och växer, men ändå förblir fräsch och levande. Tanninerna är energiska och så, så långa. En modern juvel. Fascinerande. Tankeväckande vin. Endast de äldsta vinstockarna från 1940- och 1960-talen används i detta."

Serving tips

Anbefalinger