Recioto är namnet på två söta, passito-viner från Veneto; Recioto della Valpolicella och Recioto di Soave. Den mest kända i våra breddgrader är den röda Recioto della Valpolicella, som är den söta versionen av en Amarone della Valpolicella, där man använder samma druvor efter torkning, men man väljer de sötaste druvorna för Recioto-produktionen, men istället för att låta vinet jäsa ut till ett torrt vin, stoppar man jäsningen tidigare och bevarar därmed mer restsötma, och får fortfarande detta stora intensiva vin. Lite längre österut i Veneto, görs dessutom ett vitt sött passito-vin, Recioto di Soave som görs på samma sätt och är en söt version av det torra Soave-vinet från området. I de bästa versionerna av Recioto di Soave är druvorna angripna av den ädla rötan, botrytis, under torkningsprocessen, vilket ger ett ännu mer komplext vin med aromer av torkade frukter, honung och nötter.