Domaine Raoul Gautherin & Fils

8 varor

Anbefalinger

Visar: 8 varor

Domaine Raoul GAUTHERIN & Fils har gjort vin i sju generationer och är kända för sin höga och konstanta kvalitetsnivå. Husets Chablis, Premier Cru och Grand Cru följer en traditionell produktionsteknik som visar stor kärlek till både Chablisområdet och själva hantverket som producent, kombinerat med en djup respekt för naturen.

Vingårdens marker sträcker sig över ett område på lite över 16,6 hektar, som ligger centralt runt Chablis stad. Markerna är väl exponerade på bergssidor och är uppdelade enligt följande:

Chablis Grand Cru: 1 hektar fördelat på markerna Vaudésirs, Grenouilles och Les Clos
Chablis Premier Cru: 4 hektar fördelat på markerna Vaillons, Montmains och Mont de Milieu
Chablis: 9 hektar
Petit Chablis: 1 hektar

Namnet Chablis är känt över hela världen, känt för sina prestigefyllda vita viner som har en speciell rik och torr stil. Framför allt på grund av områdets kalkrika jord. Skörden i Chablis börjar normalt i slutet av september eller början av oktober, när druvorna är optimalt mogna. Det odlas generellt bara en enda druva och det är Chardonnay, men hos några utvalda producenter hittar man också lite Pinot Noir och andra lokala druvsorter. Detta utgör dock en minoritet.

Så görs vinerna
Varje vinproducent arbetar på sitt eget sätt genom den personliga kunskap som uppnåtts genom generationerna. Detsamma gäller hos Alain Gautherin. Hos Domaine Raoul Gautherin arbetar man med rostfria ståltankar, betongtankar och ekfat i ett noggrant fastställt program.

Fram till nyligen skördades druvorna manuellt hos Domaine Raoul GAUTHERIN & Fils, men idag skördas de flesta av husets druvor med maskin. Tekniken i en skördemaskin är så utvecklad att denna metod är lika kvalitetsgivande som plockning för hand. Vinifikationen är en traditionell process på vingården men de teknologiska framstegen och den moderna och högteknologiska utrustningen används naturligtvis där det kan.

När druvorna är pressade kyls musten och sedimenterar i 1-2 dagar. Detta innebär att den grova bottensatsen kan sorteras bort och därefter tillsätts jäst. Chablisvinerna får jäsa upp till alkoholnivån 12,5% till 13,5% - beroende på vilken vinmark och appellation det handlar om.

När första jäsningen är över vilar vinet på sin fina bottensats tills 2:a jäsningen äger rum och omvandlar äppelsyran till mjölksyra. Vinet får en mjukare och mer behaglig smakprofil genom denna process. Efter mellan 1 – 1½ år är vinerna klara för buteljering. Först ger Alain vinet en lätt och skonsam filtrering och därefter följer en köldbehandling, varefter vinet tappas och lagras i ytterligare 2-3 månader innan det släpps till försäljning. Resultaten är en intressant och pålitlig produktion av ädla Chablisviner.

Mat och ålder
Vinerna från Gautherin kan drickas unga, men särskilt Grand Cru-vinerna mår bra av att utvecklas 4-5 år efter skörden, varefter de verkligen börjar visa sin karaktär och djup. Chablis passar fantastiskt till fisk och skaldjur, t.ex. ostron. Grand Cru och Premier Cru kan också matchas med fläskkött och fågel - och till och med i sällsynta fall till foie gras. Servera vinet vid 12-14 grader.