Chateau Dallau, Bordeaux Superieur 2023

179.00 kr.

Chateau Dallau, Bordeaux Superieur 2023

Chateau Dallau, Bordeaux Superieur 2023

Vår utvärdering

Château Dallau levererar många av de dygder som bidrog till att den hederliga Bordeauxen för inte alltför många år sedan var ett av de föredragna vinerna på danska middagsbord. Den kommer med en skön doft av plommon och hallon som både skvallrar om den höga Merlothalten i vinet och att druvorna 2016 dragit nytta av många soltimmar. Nästan fyllig och dessutom härligt saftig och aromatisk i munnen, där en fin syra skapar balans och bidrar med delikat fräschör i finalen.

Försök att återuppleva hur vackert den ärliga Bordeauxen passar till de flesta portioner rött kött både från pannan och grillen. De dagar man vill vara lite festlig föreslår den matglada Madame Yvette Bertin att en "Tournedos de homard aux chips de légumes et jus de volaille" står på bordet!

Om produkten

Château Dallau är juvelen i familjeföretaget Vignobles Bertin, som även är verksamt i Montagne-Saint-Emilion och i Lalande-de-Pomerol. Det är Mme Yvette Bertin, som i sjunde generationen förvaltar de tre fastigheterna och delar sin kärlek till vin och gastronomi med de många trogna kunderna.

Vinet producerades "ute i stan" under några år, men sedan 2007 har vintillverkningen kommit tillbaka "på gården" då barnbarnet, den unga charmiga Sarah Vital, har fått ansvaret att sparka in ny energi i den gamla familjen företag, efter att hon slutade som enolog från universitetet i Bordeaux.

Sarah är elev till den berömde professorn och oenologen Denis Dubourdieu och just nu, tillsammans med sin nestor och lärare Alain Raynaud i Saint Emilion, genomför hon en omfattande uppdatering av upplägget på familjens tre små slott.

Frukten kommer från 32 ha planterad med Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och lite Malbec. Skörden görs med familjens dyraste rekvisita, skördaren, som är en av de nyare och mer skonsamma modellerna. Klasarna sköts innan alla stjälkar tas bort och en del av druvorna krossas. Därefter tillåts musten/druvorna utveckla den aromatiska komplexiteten  i 2-4 dagar innan den alkoholhaltiga jäsningen påbörjas i cement och rostfritt stål, och till skillnad från tidigare är barriquer inte längre en del av spelplanen. Den slutliga cuvéen blandas efter 12 månader och efter en klassisk klarning med äggvita och efter en lätt filtrering buteljeras vinet utan föregående filtrering.

Serving tips

Anbefalinger