Gianni Brunelli är vad vissa kallar en Brunello-nykomling, men i verkligheten är husets stil bara så gammaldags att de flesta felaktigt identifierar deras återkomst till den gamla goda tiden som en helt ny trend.
Hos Gianni Brunelli handlar det om elegans, finess och massor av ren frukt. Glöm hård extraktion och amerikanska fat, det här, det här är konst.
Vinet är gjort på druvor från två olika fält: Podernovone, som ligger på 500 meters höjd, har sydvästlig orientering och planterades 1998, och Canalicchio, som ligger på 250 meters höjd, har nordvästlig orientering och planterades i 1989 .
Skillnaderna i orientering, höjd och ålder på fälten gör det möjligt att göra ett genomgående bra vin, över årgångarnas skillnader och utmaningar. Vinet lagras i 30 månader på stora slaviska ekfat.
97/100 point | Robert Parker
"This wine offers lifted fruit with popping cherry, blackcurrant and sour crab apple. This level of fruit brightness is not easy to main"tain in a wine that ages for five years before its commercial release. The folks at Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto do a fine job. The 2019 Brunello di Montalcino delivers balanced oak renderings with exotic spice and dried chili flake. The wine has a beautiful nose, but the palate definitely needs more time to flesh out and relax, considering the current tightness of the tannins."
99/100 point | Thomas Rydberg
"Elegant, floral med en flot frugt og intensitet. Burgundisk i udtrykket. Imødekommende og dyb med en flot, elegant og lang afslutning. En stor vin!"
98+/100 point | Jeb Dunnuck
"Displaying a deeper though youthful red hue, the 2019 Brunello Di Montalcino is expressive with cherry liqueur notes coaxing from the glass, and it is well-woven with plush, refined aromas of fresh leather, crushed flowers, mocha, and fresh herbs. Expressive, with focused clarity, a great, pure feel, notes of blood orange, and mineral undercurrents all weaving together through the palate, it’s long and pure, with noble structure and balanced energy. Bursting with life and refinement, it offers nervous tension and a lingering perfume of dried apricot on the finish. At this youthful stage, there’s a hint of oak spice that frames the wine beautifully, but it demands cellaring to come together further. This is going to be one to cellar and drink over the coming decades."
95/100 point | James Suckling
"Berry, spice and hints of cedar in the nose. White pepper, too. Orange peel. Rose petal. Full-bodied with plenty of fruit but reserved and formed. Round and juicy tannins that show plenty of richness, but not over the top. A little tight at the end but shows promise"