Naturjäst används. Macerationen varar från 30-50 dagar och jäsningen sker i cementtankar utan temperaturkontroll. Vinet är lagrat ca. tre år i relativt små slavonska ekfat (vanligtvis 800 liter). Ingen förtydligande eller filtrering.
Den ärketraditionella Barolo är gjord på druvor från Cannubi-fälten (1,14 hektar); (Cannubi) San Lorenzo (0,38 ha); Ruè (0,56 ha), allt beläget i kommunen Barolo, och slutligen från Rocche di Torriglione (1,91 ha), beläget i Annunziata-delen av La Morra. Detta resulterar naturligtvis i en Barolo med stor elegans och balans, och om du förväntar dig en Barolo med Serralunga d'Alba-struktur och extrakt, har du fel. Denna Barolo är först och främst elegant och raffinerad, med en stor och smickrande aromatisk skönhet som utvecklas under årtionden, och med en hisnande harmoni i munnen. Klassiska årgångar som 1952, 1955, 1958, 1961, 1964, 1967, 1970, 1974, 1978, 1982, 1985, 1989 och 1990 är alla fantastiska och med början från årgång 1998 har Maria Teresa skapat en Baroli som är minst lika perfekt som hennes fars.
Fastigheten grundades 1918 av Bartolomeo Mascarello och hans son Giulio, som också lärde sin son Bartolo att göra vin och i synnerhet traditionell Barolo. När Bartolo gick bort 2005 var han sedan länge en legend bland Barolo tifosi, med årtionden av fantastiska, ojämförliga viner bakom sig, eftersom han envist och säkert – genom tidens skiftande strömningar – hade hållit fast vid det tillvägagångssätt han lärt sig av sin far. Nu är det Bartolos dotter, Maria Teresa, som skickligt producerar några av Langhes största viner, helt i sin fars anda.
Fastigheten ligger i kommunen Barolo och de äger bara 5,53 hektar vingårdar, från vilka fem olika viner produceras, totalt ca. 30 000 flaskor per år: Langhe Freisa (2000 fl.), Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba, Langhe Nebbiolo och Barolo. Runt 1961 började flera producenter buteljera Baroli från en vingård. Detta byggde på en stark historisk cru-medvetenhet som hade funnits länge, men som på grund av olika inspirationer började manifestera sig i att Nebbiolo från olika fält inte bara skördades, vinifierades och lagrades separat, utan nu också började buteljeras separat.
Familjen Mascarello har dock alltid insisterat på att egendomen endast producerar en Barolo, och detta görs genom att, på klassiskt sätt, blanda druvor från olika fält för att uppnå ett harmoniskt uttryck. Barolos mycket höga kvalitet säkerställs bland annat genom att buteljera en Langhe Nebbiolo, som i sig är ganska unik.