Mascarello, Langhe Nebbiolo 2022

749.00 kr.

Mascarello, Langhe Nebbiolo 2022

Mascarello, Langhe Nebbiolo 2022

Vår utvärdering

Langhe Nebbiolo, tidigare stavat Langhe Nebiolo, görs på utvalda druvor från de fyra fälten: Cannubi (1,14 ha); (Cannubi) San Lorenzo (0,38 ha); Ruè (0,56 ha), allt beläget i kommunen Barolo, och slutligen från Rocche di Torriglione (1,91 ha), beläget i Annunziata-delen av La Morra. Druvorna kommer vanligtvis från de yngsta plantorna och innehållet i vinet förändras enligt Maria Teresas återplanteringsprogram. Allt eftersom nya planteringar blir äldre kan de planteras om på andra platser så att mängden Barolo är någorlunda konstant. Från och med årgång 2013 ingår druvor från ett fält i San Rocco Seno d'Elvio in Barbaresco, vilket innebär att produktionen av detta vin har ökat. Vinet är utmärkt, med utsökt blommighet och balans, och den begränsade tillgängliga mängden har en stor följarskara.

Granatröd med orangea reflexer. Framträder med en vacker och sorttypisk blommighet och ett fint, nyanserat djup i smaken. Finesse och karaktärsfull och definitivt påminner om husets Barolo

Om produkten

Fastigheten grundades 1918 av Bartolomeo Mascarello och hans son Giulio, som också lärde sin son Bartolo att göra vin och i synnerhet traditionell Barolo. När Bartolo gick bort 2005 var han sedan länge en legend bland Barolo tifosi, med årtionden av fantastiska, ojämförliga viner bakom sig, eftersom han envist och säkert – genom tidens skiftande strömningar – hade hållit fast vid det tillvägagångssätt han lärt sig av sin far. Nu är det Bartolos dotter, Maria Teresa, som skickligt producerar några av Langhes största viner, helt i sin fars anda.

Fastigheten ligger i kommunen Barolo och de äger bara 5,53 hektar vingårdar, från vilka fem olika viner produceras, totalt ca. 30 000 flaskor per år: Langhe Freisa (2000 fl.), Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba, Langhe Nebbiolo och Barolo. Runt 1961 började flera producenter buteljera Baroli från en vingård. Detta byggde på en stark historisk cru-medvetenhet som hade funnits länge, men som på grund av olika inspirationer började manifestera sig i att Nebbiolo från olika fält inte bara skördades, vinifierades och lagrades separat, utan nu också började buteljeras separat.

Familjen Mascarello har dock alltid insisterat på att egendomen endast producerar en Barolo, och detta görs genom att, på klassiskt sätt, blanda druvor från olika fält för att uppnå ett harmoniskt uttryck. Barolos mycket höga kvalitet säkerställs bland annat genom att buteljera en Langhe Nebbiolo, som i sig är ganska unik.

Serving tips

Anbefalinger