Weingut Johann Topf kan dateras tillbaka till före 1751 och har varit i Topf-familjens ägo sedan dess. Johann Topf senior tog över familjens vingård från sina föräldrar 1960 och var en av de första vinproducenterna i Strass am Kamptal att buteljera sitt eget vin. Med dåtidens nio hektar var vingården ganska blygsam jämfört med nu, men redan då levererade Johann Topf vin till kunder i hela Österrike på grund av den ständigt höga kvaliteten på produktionen. Hans Topf III tog över vingården tillsammans med sin fru Magdalena 1990 och har lyckats öka gårdens storlek till mer än fem gånger sin ursprungliga storlek. Deras fyra söner, Hans-Peter, Maximilian, Alexander och Julius, är nästa generation av passionerade vinproducenter som kommer att ta över i framtiden. Weingut Johann Topf består för närvarande av 50 ha mark, varav 45 ha är planterade med vinrankor, inklusive de klassiska regionala sorterna Grüner Veltliner och Riesling.
Dessutom har Hans planterat lite mer exotiska sorter genom åren som Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Muskateller, Sylvaner, Traminer, Blauburgunder och Zweigelt. Gården har totalt 9 vingårdar fördelade på mycket olika typer av jord. Alla har olika lutningsgrader och har individuella mikroklimat. Detta tillsammans med en ovanlig passion för tradition, innovation, hållbarhet och modern knowhow ger några av Österrikes mest spännande viner. Hans Topf kallar sig själv en "Terroirist" eftersom vingårdarna är de högst belägna i regionen, kanske i Österrike. Höjden ger många fördelar, men också många stora utmaningar i vinets tillblivelse. Dock är Hans övertygad om att "endast på stora höjder kan stora viner se dagens ljus". Weingut Johann Topfs viner kännetecknas av sin elegans och mineralitet samt enorma lagringspotential.