Royal St. Robert är en alldeles speciell cuvée i Raen-partnernas Carlo och Dante Mondavis värld, med en speciell plats i deras hjärtan.
Vinet är gjort på Pinot Noir från ett urval av kustvingårdar som inte bara öppnar ett fönster in i den hårda verkligheten på västra Sonoma-kustens maritima och vindpinade terroir med sina fuktiga morgnar och soliga eftermiddagar över de porösa jordarna av lera, järn och sandsten. De ger också en oumbärlig introduktion till RAEN och allt de står för i sin holistiska process, där ett hälsosamt ekosystem och hållbara processer är nycklarna till att få de bästa möjliga Pinot Noir-druvorna och därmed det mest ärliga, rena och platsspecifika vinet du kan tänka dig.
På Raen skördas klasarna uteslutande under de kalla natttimmarna för att bevara maximal fräschör och finess i de möra druvorna. I vineriet passerar de perfekta klasarna snabbt genom systemet, medan de återstående sorteras druva för druva för att undvika minsta avvikelse från perfektion.
I det stora hela finns det dock närmare 100 % hela druvklasar bakom det färdiga vinet, som i sin förvandling genomgår 11 dagars maceration, jäsning på naturlig jäst och 10 månaders lagring på franska ekfat (endast 10 % nya), innan det buteljeras utan filtrering eller klarning.
Doften i det färdiga vinet är således inget mindre än överdådig och frisk med nyanser av bland annat färska röda jordgubbar, hallon, vitt te, timjan, skogsbotten och rosenblad, för att bara nämna de mest uppenbara ingredienserna i den ständiga presentationen som ständigt retar sinnena med nya intryck och stämningar.
På tungan är vinet atletiskt och utmanande med sin intensiva och eleganta smak, inramad av finkorniga tanniner och en silkeslen textur i eftersmaken.
Med andra ord är detta en svalt klimat Pinot Noir bland de allra bästa med all betoning på finess och elegans.
När du njuter av Royal St. Robert rekommenderar vi att servera det vid 14-16 grader – lite svalt, så att det kan växa och utvecklas i glaset.
Njut det till exempel i sällskap med fågel, svamp och stekt gåslever. Vinet kan lagras svalt i upp till 15 år från skördeåret.
99 poäng - James Suckling, oktober 2025
"Vårt amerikanska årets vin, RAEN Royal St. Robert 2023, är ett komplext, koncentrerat och lagringsdugligt rött vin från en vingård med svalt klimat, belägen bara några kilometer från Stilla havet....RAEN-vinet som nummer 1 kulminerar i 12 års arbete av bröderna Mondavi och deras vinmakare, Melanie McIntyre, på Sonomakusten. De gjorde ett lysande utbud av 2023-viner, inklusive två perfekt betygsatta viner från denna mycket efterlängtade årgång. Det var en lång, sval och fridfull växtsäsong som verkade perfekt för att producera den typ av välbalanserade, syrafyllda viner som vi älskar. Och det levererade."