Man hittar Chacra i Rop Negro, Patagonien. En vacker argentinsk terroir med ett svalt, ökenliknande klimat. En terroir som Piero Incisa della Rocchetta – sonson till Mario Incisa della Rochetta, skaparen av den legendariska Sassicaia – föll pladask för år 2000, när han besökte den bereste danske vinmakaren Hans Vinding-Diers.
Sedan debuten 2004 har Chacra katapulterat sig till toppen av vinvärlden. Genom sin biodynamiska druvodling, sina gamla oympade vinstockar och samarbete med delägaren och kultproducenten Jean-Marc Roulot från Meursault, Bourgogne. Chacras Chardonnay och Pinot Noir är i klass med världens allra bästa och har fått den magiska 100P flera gånger.
Den terroir som Piero Incisa della Rocchetta fann i Rio Negro, Patagonien år 2000 är olik alla andra vinregioner i världen. Med ynka 150 mm regn/år är klimatet ökenlikt. För att säkra vattenförsörjningen under växtsäsongen fylls bevattningskanaler som grävdes av brittiska kolonialister så långt tillbaka som på 1820-talet. Kalla vindar blåser också ner från Andernas sluttningar, och på natten sjunker temperaturen med upp till 40 grader Celsius.
Löst översatt från quechua betyder chacra "mark sådd med frön" och syftar på en speciell bit mark vars öde är att bära frukt. Man kan lätt föreställa sig hur Pierros vision om att skapa fantastisk sydamerikansk Pinot Noir tog form här. Precis som Pieros farfar tog Marios visioner form när han såg Bolgheris grusiga jordmån och sedan skapade Sassicaia.
Piero har slutit en pakt med naturen i sin biodynamiska oas – Chacra – med 24 hektar vackra vingårdar, blomsterträdgårdar, poppelträd, getter, grisar, får och naturligtvis vingårdens hårt arbetande bin.