Älskar du kraftfulla, smakrika viner från Veneto och Valpolicella? Men tycker att Amarone ibland kan bli lite för mycket? Då är Ripasso vinet för dig!
Här hittar du vårt stora utbud av Ripasso rödvin.
Valpolicella Ripasso produceras (som namnet antyder) i Valpolicella, precis som Amarone. Faktum är att Ripasso tillverkas genom en andra jäsning på skalen från Amaroneproduktionen. Det ger den unge vinen mer kropp, frukt och intensitet – utan att prislappen stiger i samme takt. Det är därför du ofta får mycket vin för pengarna när du väljer en Ripasso.
Tyvärr missbrukas Ripasso namnet ibland – som med allt annat som blir populärt. Det finns många flaskor på hyllorna där priset är för högt och kvaliteten för låg. På Winefamly.se gör vi en dygd av att handplocka Ripasso viner med hög kvalitet – till riktigt bra priser.
Ripasso är mildare än Amarone och är därför enklare att matcha med mat.
Utforska vårt stora sortiment av Valpolicella Ripasso och hitta din favorit. Kanske är just din favorit på kampanj?
Valpolicella Ripasso är ett italienskt rödvin gjort på traditionella druvsorter från Valpolicella. Namnet betyder ”återpressat” och syftar på vinmakningsmetoden där man utvinner mer smak från skalen av delvis torkade druvor.
Ripasso produceras i Veneto regionen i nordöstra Italien och har tillverkats sedan början av 1800 talet. Den görs genom att kombinera druvor från Valpolicella DOCG zonen med druvor från närliggande Bardolino. På det sättet skapas ett fylligare vin än vad som annars tillåts inom DOCG reglerna.
Ripasso tillverkas genom att man låter en ung Valpolicella vin jäsa en andra gång tillsammans med skalresterna från Amarone produktionen. Därefter lagras vinet på ekfat i minst två år. Har vinet lagrats längre än tre år, kan det märkas med "Superiore".
Amarone och Ripasso är båda Valpolicella viner från Veneto och görs på samma druvor – främst Corvina. Men stilen och smaken skiljer sig tydligt. Amarone är kraftigare, mer koncentrerad och har högre alkohol, medan Ripasso är något lättare och mer matvänlig.
Druvorna till Valpolicella Ripasso kommer från vinodlingar i provinserna Verona, Vicenza och Padova. Den viktigaste druvsorten är Corvina, som står för omkring 90 % av produktionen. Andra druvor som används är Rondinella, Molinara och Oseleta.
Ripasso är ett utmärkt matvin som passar till det mesta i köttriktningen – gärna grillat eller långkok. Det fungerar också efter middagen, men passar inte lika bra till ost eller dessert, då vinet oftast är för torrt för den typen av sötma.